Gordelroospijn (herpes zoster pijn)

GordelroosGordelroos is vaak een zeer lastig te behandelen en pijnlijke ziektebeeld. De pijnen zijn een resultaat van een ontsteking van de zenuwen, echt zenuwpijnen.

Een op de vijf mensen krijgt ooit gordelroos. Vaak zie je dat deze aandoening binnen enkele weken geneest, maar helaas houden sommige mensen langdurig en heftige pijnklachten. De kwaliteit van leven bij gordelroos is dan ook vaak duidelijk veel minder.

Gordelroos kan je leven dan dus behoorlijk teisteren. Het slaat toe als je er niet op bedacht bent, meestal zo na je 50ste levensjaar. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat het oude virus uit de kinderjaren, het zogenaamde varicella zoster virus, weer opvlamt. Dit gebeurt als het algemene weerstandsvermogen afneemt. Het virus explodeert als uit ware vanuit de zenuwen van het ruggenmerg, waar het virus al die jaren opgesloten was. Daarom is gordelroos ook zo genoemd. Het virus komt los uit het ruggenmerg en veroorzaakt dan een band van blaasjes en pijn, dat vanuit dat ruggenmerg de huid in schiet, net als een gordel, vandaar de naam.

Gordelroos is vaak een zeer lastig te behandelen en pijnlijke ziektebeeld. De pijnen zijn een resultaat van een ontsteking van de zenuwen, echt zenuwpijnen. Met lokale pijnstillende en ontstekingsremmende creme's en met de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer palmitoylethanolamide is vaak een goed resultaat te behalen. 

Ik heb gordelroos, wat nu?

Samenvatting gordelroos pijn

  1. Gordelroos is een actie van het watterpokkenvirus dat in uw lijf zit sinds uw jeugd.
  2. Dat virus is nu weer actief, meestal door afgenomen weerstand.
  3. Het geeft huiduitslag aan één kant van uw lichaam, bijvoorbeeld op de borstkas.
  4. Je krijgt jeukende en soms pijnlijke rode vlekjes en blaasjes.
  5. Gordelroos gaat meestal vanzelf over.
  6. Soms blijft er wel een hele nare zenuwpijn.
  7. Adviezen en bepaalde pijnstillers helpen de klachten te verminderen.
  8. Was vaker uw handen om besmetting van anderen te voorkomen.
  9. Neem altijd contact op met de huisarts.

    Lees meer...

Gordelroospijn beinvloedt kwaliteit van leven

Herpes zoster pijn of gordelroospijn wordt ook wel postherpetische neuralgie genoemd. Na de acute fase van blaasjes ontstaat bij 10% tot 15% van de  mensen een chronische aanhoudende pijn. Bij mensen boven de 70 jaar ontwikkelt zelfs 28% chronische pijn na een herpes zoster infectie. Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op chronische aanhoudende pijn na een acute herpes zoster fase. En juist door die pijn wordt de kwaliteit van leven behoorlijk aangetast.

Lees meer...

   
© Stop de Pijn